cercetasi la baza salvmont Sibiu, Balea lac

Povestea colaborării între cercetasi și salvamont Sibiu începe în 2011, odată cu organizarea primei jamboree a Organizației Naționale Cercetașii României, de după revoluție, RoJam. Atunci, fiind parte din echipa organizatorică, l-am cunoscut pe Adrian David, director Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, cu care am colaborat bineînțeles pentru activitățile de marcare de trasee turistice și drumețiile montane organizate cu sutele de copiii și tineri cercetasi. Am ținut legătura și în 2013 am avut prima colaborare, cu filiala Tîrgu Mureș a Organizației Naționale Cercetașii României de data aceasta la invitația lui Adrian, am organizat prima ediție a unui curs de prim ajutor pentru cercetasi. A fost un real succes, astfel că, în 2015 a urmat a doua ediție și respectiv acum, în martie 2016 a 3-a ediție. Despre ediția din acest an, câteva cuvinte în rândurile de mai jos.

De ce acest eveniment?

Ca voluntari adulți la cercetasi, lucrăm cu copiii și tineri, avem multe ieșiri în natură cu grupuri iar accidentele se întâmplă bineînțeles. Diferența o facem tot noi, prin modul în care reușim să prevenim aceste accidente și respectiv prin abilitatea noastră de a reacționa în momentul în care se întâmplă. Consider astfel competența de a acorda primul ajutor necesară, iar un curs care să ne pregătească pentru astfel de situații de asemenea necesar, anual,

“Curs de prim ajutor și salvare montană în condiții de iarnă”  – așa s-a numit evenimentul nostru. Fiind la a 3-a ediție, am pus mai puțin accent pe BLS, în schimb ne-am aprofundat cunoștințele în ceea ce înseamnă acordarea primului ajutor în zonele montane, greu accesibile, modalități de intervenții în caz de traume, în lipsa echipamentului minim necesar, prin improvizare, folosind ce avem la noi și nu în ultimul rând, ca noutate am abordat subiectul avalanșelor. Cum și de ce se produc, cum se pot evita și cum reacționăm în cazul unor victime surprinse de o avalanșă (căutare cu DVA, sondare, dezgropare + acordare prim ajutor, până la sosirea unui echipaj specializat). În mare cam despre asta a fost vorba. :)

La fel ca și în celelalte 2 ediții ziua de sâmbătă, cea dedicată unei drumeții montane, a fost una în care am avut parte și de cer senin, astfel încât, ne-am putut bucura de iarnă, în toată splendoarea ei, în inima munților Făgăraș, la Bâlea lac. Pentru cei care nu ați fost pe acolo iarna, vă recomand, cei care ați fost, știți despre ce vorbesc :).

A fost un eveniment în care am reușit să ne bucurăm de iarnă, de zăpadă, am acumulat noi cunoștințe, ne-am dezvoltate competențe, am avut oportunitatea de a petrece timp alături de voluntari adulți, cercetași din Tîrgu Mureș și Miercurea Ciuc, a fost un eveniment reușit. :)

 Mai multe poze AICI :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *